Goes wint de beker

Goes heeft een raar seizoen toch nog afgesloten met een prijs. De ZSB-beler werd veroverd door in eigen huis Zierikzee te verslaan met 2,5-1,5.

Het niveauverschil op papier was natuurlijk groot zeker op de eerste 2 borden. Uw verslaggever openede de score door met zwart (uiteraard want beker...) te winnen van Peter de Vrieze. In een gesloten opening kwam wit met een uiterst kreupele loper te zitten op b2 die tegen zijn eigen pionnen c3-d4 aankeek. Het zwarte paard van d5 hield de loper bezig... Langzaam werd de stelling open gemaakt. Wit had ergens een pion kunnen winnen maar de computer evalueert de stelling goed paard slechte loper met pion minder desondanks op bijna -1.  Wit liet dit na en nu ging de stelling open en kwam ook de witte koning op de tocht te staan. Weliswaar wist Peter met schaak het irritante paard van d5 te slaan maar zijn koning bleek te zwak zo bevestigt ook stokvis op lichess. In de partij liet de Zierkzee speler zelfs een mat in 2 toe maar al het andere was ook hopeloos te noemen. De loper van wit kwam nooit meer van b2..

Ricardo won eveneens overtuigend van Martin Krijger. Daar een hele irreguliere opening waarin wit de 2 stukken kreeg tegen de toren en 2 pionnen. Materieel gezien klinkt dit ok voor zwart maar de witte paarden blokkeerden de zwarte pionnen heel goed en bovendien had de zwarte koning nu ook niet direct een veilig heenkomen. Dit bleek ook wel in de praktijk. Martin had even wat gemist en zijn stelling stortte in elkaar met de zwarte koning op d7 klaar om mat gezet te worden. Ik gok dat Ricardo de kwaliteit op c8 niet geslagen zou hebben maar voor de mataanval gegaan zou zijn? Het was niet nodig want Martin gaf het op.

Jari had minder succes. In de beker geen vaste bordvolgordes en dus trof hij aan 4 de sterkste speler van Zierikzee Sjaak Spiegels. Het tempo 60+30 is natuurlijk ook al geen feest voor Jari. Sjaak zette een ietwat botte aanval op met een snel f5. Jari had een detail gemist en had opeens een verschrikkelijke stelling. Ook hier een koning enorm op de tocht. Jari vond de terugtrekkende verdedigende zet Dd8 niet (die zijn moeilijk aldus Jan en Peter...) en zo was het snel voorbij. Na afloop zagen we nog een hele interessante stelling als zwart dit wel gedaan zou hebben. Ik gok toch dat de witte aanval ergens door zou moeten slaan maar wij vonden zo snel geen overtuigende winst. Dan is dat best lastig als je dan nog maar een paar minuten op de klok hebt ook. Enfin zo ging het niet en Zierikzee deed wat terug.

2-1 dus en dus moest Rinus de beker binnen brengen. Michel Melkert was zijn tegenstander, een nieuwe speler. Die speelde zeker niet onaardig en Rinus kon met wit nooit op meer dan een klein plusje bouwen. Maar goed... Zwart had ook niets... En ja Rinus wist dat we 2-1 voorstonden. Zodoende kon hij makkelijk afkoersen op een remise. In een DTL stelling met ongelijke lopers waren de c en d lijn beschikbaar. De zware stukken werden uiteindelijk afgeruild hier waardoor een ongelijk lopereindspel resteerde. Zwart zag het nutteloze in van enige winstpoging en zo eindigde de partij in remise.

Zodoende dus een 2,5-1,5 overwinning en de ZSB-BEKER. Toch nog een prijs tot besluit van dit seizoen!