Na 2 jaar afwezigheid is het HZ-toernooi weer van start gegaan. Dit jaar met 6 Goesenaren van de partij: JoeyG, Maxim, Hans, Jari en de Feijters + nog enkele aan Goes gelieerde schakers. Het mag gezegd worden het toernooi in Vlissingen is met grote voorsprong het sterkste zomertoernooi van Nederland! Weliswaar is het veld zeker niet even sterk als een aantal jaar terug maar met 8 GMs is het toernooi vele malen sterker dan Amsterdam of Dieren... Grootste publiektrekker dit maal is voormalig FIDE-Wereldkampioen Ruslan Ponamariov. De Oekrainer gaf op vrijdagavond ook al een lezing. Verder kon er ook een special boek tbv de slachtoffers van alle ellende in Oekraine aangeschaft worden. Voor Goes waren hier YT en de Feijters van de partij. Het toernooi begon zelf dus op zaterdag. Na de nodige speeches kon het toernooi dan beginnen.

Heel goed begon het niet voor Niels want die was binnen no-time klaar met een 0 tegen Collin Boelhouwer... Tja Caro-Kann. Beetje onhandig gespeeld. Vervolgens iets opzichtigs gemist en klaar!

De andere Goesenaren waren veel langer bezig. Er leken toch de nodige upsets in de make ondermeer voor Hans met zwart tegen FM Khoi Pham maar in extremis ging het mis. Hans speelde zijn geliefde Draak en kreeg met zwart een pracht stelling. Wit zag zich genoodzaakt een kwal te geven en bood remise aan. Dat kon Hans niet aannemen. In de analyse vonden we enkele winsten voor zwart. In de partij lukte Hans dit niet. Sterker nog in tijdnood verloor hij de controle en stond hij opeens mat. Jammer...

David verging het beter tegen zijn hoger gequoteerde tegenstander de Duitse FM Cordes. Die liep maar wat te knoeien met zijn paarden en deed heel veel rare zetten. In tijdnood ging David ervoor en offerde een stuk voor wat pionnen en een open zwarte koning. Zag er allemaal heel kansrijk uit. Helemaal natuurlijk toen de Doctor in tijdnood een stuk liet in staan en gelijk kon opgeven. Een mooie overwinning voor David!

Uw verslaggever deed wat er verwacht mocht worden en won van Jildo Kalma. Heel makkelijk ging dit allemaal niet. Wit ging met wit een beetje voor de stofzuigermodus en koerste af op een eindspel. Na een paar onhandige zetjes stond ik vervolgens voor mn gevoel eerder minder. Wit speelde echter het onhandige ...g3? en langzaam maar zeker kon ik mijn stelling verbeteren. Zwart deed een poging voor een 'slechte loper' maar uiteindelijk was het wit die met dit ding kwam te zitten in een P v L eindspel waarbij zwart alles op zwart had en wit alles op wit. Totale dominantie. Een toren op het bord houden had wit een pion gekost maar meer praktische kansen gegeven. Nu werd het toch nog een relatief simpel punt.

Maxim leek ook op weg naar een simpel punt tegen Henk Alberts. Hij zette een gevaarlijk ogende aanval op en het punt leek in de maak. Hij greep vervolgens echter mis en kwam gewoonweg uit in een toren-paard eindspel met minuspion. Een tweede pion leek ook van het bord te gaan en de nul leek in de maak. YT kon elders betrapt worden op de uitspraak dat ook Ron Blok deze stelling wel zou winnen. Maar zie... Maxim creeerde tegenspel en prompt raakte de Pionees in paniek en gaf zijn paard weg. Nog altijd was het  TPp vs T4p maar goed dat paard was veel sterker en Maxim kwam met de schrik vrij! Wel zo lekker natuurlijk....

Na David werd Jari de tweede held van de dag. Ook hij hakte een Duitser van het bord Dirk Weber (2200+) In een Kan deed zwart het even wat onhandig en Jari was er als de kippen bij om een pion te offeren voor heel veel onrust in het zwarte kamp. Tot een onmiddelijke winst leidde dit niet maar Jari wist wel uiteindelijk 2 pionnen buit te maken en kwam er dus eentje voor. In het vervolg gingen de dames van het bord en resteerde een TL - TL eindspel met gelijke lopers. Jari had een pluspion en een meerderheid op de damevleugel. Eigenlijk zo een stelling die automatisch een keer wint maar goed je moet het wel doen natuurlijk. En dat deed Jari... Zonder heel veel rare dingen te doen zette hij langzaam maar zeker zijn pluspion om in een vol punt! Maxim en Jari eindigden bijna gelijktijdig als de twee laatsten deze ronde en allebei met een punt! Een mooie start voor Goes!