Op de zondag hebbend de Goesenaren heel wisselend gescoord op het HZ-toernooi.

Hans begon goed met zijn partij want zijn tegenstander Manuel Colsen kwam niet opdagen... Puntje.

Niels zette de misere van de eerste partij voort en verloor van de ratingloze Middelburger Elano de Jonge. Die speelde wel een goede partij en na Niels onhandige h3? was hij er als de kippen bij om de witte stelling op te blazen. Voordeel voor Niels was dat dit geen rating kostte.

Broer David verging het niet veel beter. Tegenstander Rene Duchene bleek te sterk. Toen YT even kwam buurten had de Haarlemmer net mat in 1.... YT zag dat. David zag dat. De tegenstander niet. Maar goed... hij won toch simpel.

YT zag zelf het nodige over het hoofd. Tegen Gert Reichardt kwam de scherpe hoofdvariant van de Botwinnik op het bord. Toch wel een beetje spijt toen dit alles verscheen want ja hoe moet het ook al weer? Heel lang werden de mainlines gevolgd. Zoals uw verslaggever zich tijdens de partij realiseerde zou Pc6 wel de logische zet voor zwart moeten zijn want ja na Dxc4 was er altijd Td1+ derhalve moet wit Txc4 doen en na Txg5 is er dan Dd4! wat al zo een 150 keer gespeeld is in onder meer Kramnik - Anand en tot een toreneindspel leidt dat net wat beter zou moeten zijn voor wit... Dat Dd4 had ik (nog) niet gevonden... Enfin Gert zag Td1+ niet en dacht dus dat wit na Dxc4 won... Zodoende deed hij het zeldzame Pd7? waarna de evaluatie van Stockfisch gelijk de stratosfeer in gaat. Het door wit gespeelde Dd4 is zeker goed maar het door mij verworpen Le3 bleek de zet (+5) Na Ld6 vond ik Lxa7 nogal traag maar wit moet DAN pas Dd4 spelen met winst immers er is geen Lc5 meer zoals in de partij... Gelijk Dd4 dus ook goed maar na Pxc5 Dxc5 is Le3?? niet zo best. Even regroupen en de loper die het paard domineert leek mij goed. Het natuurlijke Dd3 was aangewezen maar goed ik dacht hier kansen te hebben. Na dameruil speelde zwart het 'logische' Te8 maar Pb8!! en het is uit (voor wit dan) aldus de engine. Met Pc6 houdt zwart zijn pionnen en die d-pion loopt gewoon door.... Enfin zwart speelde Te8 en nu was het aan wit om weer een relatief simpele winst te missen. Na een zwart Pe5 kon wit met schaakjes gewoon de zwarte constructie b4-c3 ophalen en een simpel gewonnen eindspel overhouden. For whatever reason zag wit dit niet en offerde dus maar de loper want al het andere (behalve Tc5+ dus) verloor gewoon waarna er niet meer in zat dan eeuwig schaak. Volkomen onnodig een halfje laten liggen. Tactisch gewoonweg niet scherp genoeg. Met wit wel met logische zetten een +5 stelling verkregen maar tot 2-3x toe niet de trekker overgehaald...

Maxim verging het niet veel beter. Tegen GM Schoppen werd hij van het bord geschopt. Maxim kwam met zwart een paar pionnen voor maar die waren geofferd en de GM sneed (of schopte) simpelweg door de stelling van Maxim...

Het lichtpuntje deze ronde was duidelijk Jari die zich als een leeuw verdedige tegen Gillian Honkoop (2170) eveneens een jonge speler. Jari kwam terecht in een toreneindspel met 1 en even later zelfs 2 pionnen minder. De witte toren stond echter op b8 met de witte pion op b7. Dan is het de vraag hoe dit op te lossen. De zwarte koning was veroordeeld tot een bijrol op g7/h7 want ja na Kf7 is er altijd Th8... Zodoende waren voornamelijk de witte koning en zwarte toren actief. YT zag het maar somber in voor Jari maar zo eenvoudig was het allemaal niet. Zo werkte het idee Td8 Txb7 Ke6 van YT niet want ja na Tb6+ Td6 Txd6 Kxd6 is er f5!! en na gxf5 is zwart op tijd met Kf6 en haalt alle drie witte pionnen op waarna wit nog wel op tijd is om remise te maken tegen de zwarte h-pion. Gillian had dit goed gezien en probeerde dan maar f en h.... Dat is theoretisch vaak remise. Jari had nog een g-pion verkregen en gooide die maar naar voren. De witte koning haalde het ding op g2 waarna Jari op tijd was om h6 uit te schakelen immers torenruil was op 1 tempo remise... Daarop ging Gillian nog even door met die ene f-pion maar Jari kende de Phillidor positie uiteraard.... Knap verdedigd en remise.

Ronde 3 dan... Je wilt als verslagjesschrijver toch wat over de 3e ronde schrijven.
Maar ja.. Zoveel weet je niet meer van de spelletjes van de anderen. Dan maar zo!
Je wordt ingedeeld tegen de laagste met 2 uit 2 en dan ook nog met zwart. Daar begon het al.
Je maakt eigenlijk je grootste blunder al VOOR de partij.
Je besluit mee te LOPEN naar de snackbar. WEL zo gezellig.
Je neemt een ijsje voor op de terugweg. Het druipt.
Je komt terug met vieze vingers en een zwaar bezweet voorhoofd van de wandeling.
Je probeert op te schonen maar daar in de HZ zijn de doekjes altijd op.
David legt uit hoe het werkt. Je probeert het maar het is rocket science.... ergens aan trekken zegt ie?!
Je gaat achter het bord zitten en probeert niet in slaap te vallen. Je zit er bij als een zombie.
Je bent te dom en consequent om iets slaps te spelen en gaat dus gewoon voor een scherpe Siciliaan.
Je hebt ondanks goede voornemens niets gedaan aan openingen in juli zoals gepland.
Je weet nog dat je dit ook had in Belgische Interclubs dit jaar en daar Pa5 deed ipv b5.
Je hebt uiteraard die partij niet met de computer geanalyseerd dus hoe wel te spelen weet je niet.
Je doet dus maar b5 want dat Pa5 pakte niet zo lekker uit en was een benauwd halfje tegen 2300.
Je doet even later alsnog Pa5. Je realiseert je onmiddellijk dat ipv Pxb5? Pxe6! ook gewoon mogelijk is.
Je slaat onmiddellijk terug fxe6 en speelt de volgende paar zetten a tempo om het een pionoffer ipv een blunder te doen lijken.
Je moet toezien hoe de opponent allemaal rustige zetjes doet en zijn stelling verbetert.
Je denkt nog een kans te krijgen maar de opponent heeft het allemaal beter gezien en wikkelt af naar een gewonnen eindspel.
Je moddert door in een eindspel met 1 loper tegen 2. Doorgaans een slecht teken minder lopers...
Je wilt graag opgeven maar de opponent gaat op zet 41 nog even rustig 20 minuten nadenken.
Je hebt tot overmaat van ramp die i just cant get enough onzin van die donders irritante viaplay reclame in je hoofd...
Je bent eindelijk klaar met een 0. Toernooi min of meer naar de klote.
Je zat een paar uur als een zombie achter het bord. Je bent in ieder geval niet achter het bord in slaap gevallen.
Je rijdt onmiddellijk naar huis. Je hoopt dat Hans er nog is zodat men mee nog terug kan rijden!
Dat was min of meer mijn spelletje in ronde 3... Tja volgend jaar een bye in ronde 2? Dat kan je eigenlijk niet maken.
Ergens wilde ik dat dit jaar ook al doen maar ja je hebt ergens in het achterhoofd toch: als het gaat lopen weet je maar nooit met die IM-norm!
Jammer dat het toernooi niet 9 dagen is maar ja...

Jari speelde geloof ik remise tegen een landmijn. Toegeven deze was al 30 jaar niet afgegaan en doorgaans liggen ze nooit meer dan 20 jaar in de grond..
Vaak veel korter! Ja zo een Indier komt toch niet voor niets overvliegen.
Jari wilde Najdorf maar het werd Svesh en alles ging eraf.

Van de andere 4 potjes niets gezien. Paar keer door de zaal geslenterd maar geen Goesenaren ontwaard. De uitslagen van internet:

Maxim won van Taco van der Poel

Hans verloor van William Gijsen

David verloor van Ron Hoffman

Niels won van Dirk Woning

Tja... allemaal helemaal niets van gezien!

Naast mij wist Ricardo echter in record tempo een landmijn te ontmantelen en zo op 3 uit 3 te komen. Daarmee staat hij nu op 2299,6. Tegenwoordig hoef je geen 2300 gepubliceerd maar of het met afronding ook telt voor de FM-titel dat weet ik niet? De vraag is dus of Ricardo al dan niet de felicitaties in ontvangst mag nemen voor zijn titel of vandaag eerst nog even een halfje moet halen tegen een GM?