De Goesenaren hebben wisselende resultaten neergezet in de vierde ronde. De eerste door de weekse ronde begon in ieder geval goed want Maxim zette in de auto doodleuk 'just cant enough' op! Ja dat is humor natuurlijk! Geeft ook aan dat mijn verslagen goed gelezen worden! Maxim gaf overigens aan nooit een liedje in zijn hoofd te hebben tijdens de partij. Een verrassend feit voor zowel Hans en YT die hier wel af en toe mee te kampen hebben!

De eerste die klaar was volgens mij eens een keer uw verslaggever! Met een puntje nog wel! Voor het eerst sinds het begin van de ellende had YT de moeite genomen om eens een partij voor te bereiden. Immers in ronden 1-3 was dat nog niet echt praktisch en voorbereiden voor de KNSB 3e klasse is ook zo wat. En in Belgie weet je ook vaak niet wie je tegen krijgt... En zie... Het pakte gelijk fantastisch uit tegen mijn tegenstander Niek Oostvogels. YT speelde een andere variant dan normaal maar had alles tot zet 17 nog op het bord gehad. Stockfish gaf daar +0,4 of iets dergelijks meen ik. De zwarte stelling bleek heel moeilijk te spelen en zwart verloor al snel materiaal. Naast de pion die wit doorgaans in deze line wint werd er nog 2 stukken tegen een toren gewonnen. De conversie van dit materiele voordeel naar een vol punt ging behoorlijk eenvoudig en zo had YT redelijk vlot een puntje. Het begin van de comeback (?) (!)

David had ook een makkelijke partij.  Zijn tegenstandster Anneloes Van den Heijning had geen partijen in de base dus die voorbereiding was minder effectief dan bij YT. Toch kreeg David snel een goede stelling. Men kwam via via in een Blackmar-Diemer terecht wat de witspeelster niet kende. Na het onhandige Pe2 kon David exf3 doen en was er geen Pxf3 meer.... Zodoende gewoon een gezonde pion voor. Een tijdje later kwam daar nog een tweede bij en vervolgens zag wit ook nog een penning over het hoofd en kon David simpel het punt binnen halen.

Niels verging het minder. Zijn rating is 2 punten lager... en dus werd hij net naar boven ingedeeld in plaats van naar beneden! Weinig van de partij gezien tegen zijn Indische opponent wiens naam ik zojuist gekopieerd heb: Hari Charan Sai Kalluri. Ja landmijn en dan ook nog met meer rating. Helaas.

Maxim had ook geen beste dag. Tegen de jeugdige Boeren speelde een zelfde euvel op als bij YT: scherpe theorie en vergeten / niet bekeken hoe het moet. Een Taimanov met Df3 bleek niet aan Maxim besteed die ook met die stereotype dramatische loper op c8 kwam zitten zoals ook YT wel eens is overkomen in deze opening. Zelf doe ik dan ook doorgaans ...b5 ipv de line die Maxim probeerde... Enfin uiteindelijk een goede les voor Maxim.

Voor Jari was het feest ook voorbij... Tegen Thomas Kools werd hij toch wel een beetje op de plaats gezet door de tegenstander. Andermaal niet echt een makkelijke loting. Jari had zich zo goed voorbereid maar Thomas gaf na afloop bij de analyse (met Anneloes, de Feijters en YT maar zonder Jari die met Koen aan het analyseren was) aan dat hij speciaal voor wat lager gerate spelers vaak een zijvariantje speelt. Jari reageerde zoals wel meer spelers niet helemaal goed en stond redelijk snel aangekrant. Mijns inziens was ergens h6 nodig om Kh7 te kunnen spelen en hopelijk Le6 en dan f7/g8 gevolgd door spel op de damevleugel. Jari verloor ergens totaal de controle en zijn stelling stond op instorten. Tot overmaak van ramp deed hij ook nog eens de tweede zet uit een variant en kon gelijk opgeven. Troost voor hem was dat zijn stelling al totaal verloren was dit in tegenstelling tot YTs stelling tegen Jim van de Vreede op dit toernooi ooit zo een 20 jaar geleden...

Hans was als langste bezig tegen Henk Alberts, Maxims tegenstander uit ronde 1. Overigens speelt hij volgens Hans voor de Raadsheer en niet voor de Pion. Dacht me dat toch te herinneren van het toernooi in Brasschaat (blijkbaar staat er niet eens een aflasting online van dit toernooi in 2022 en is het open toernooi vervangen door een gesloten toernooi voor leden van de club? toch merkwaardig!) toen ik eens tegen hem speelde. Hans won in de partij in ieder geval de kwaliteit en had ook nog een vrije b-pion maar de winst kwam in een TT v TP eindspel al met al toch best langzaam binnen. Uiteindelijk geen echt grote problemen en een punt voor Hans die zijn eerste echte overwinning van het toernooi scoorde!

Ricardo maakte overigens aan alle onzekerheid een einde door remise te spelen (hij kwam nog dicht bij winst ook) tegen GM Schoppen en zo zijn FM-titel veilig te stellen! Gefeliciteerd!

Nog even een opmerking over het verslag van gisteren... Het apparaat waar YT gisteren aan zat te snokken en trekken bleek een VUILNISBAK in de wc te zijn op de plaats waar je normaal een apparaat vind waar je doekjes uit kunt halen! Om mij onduidelijk redenen is het ding vastgemaakt aan de muur! Bizar... Je zou toch denken dat mensen meer behoefte hebben aan doekjes dan een vuilnisbak?! Zeker als er geen doekjes zijn om in de vuilnisbak te gooien...