Zo halverwege het toernooi zijn de meeste Goesenaren aardig op stoom gekomen en dat resulteerde in een prachtige score met enkel overwinningen en remises voor de regulars:

Uw verslaggever mocht andermaal met wit en pakte weer een lekker puntje ditmaal tegen Hicham Boulahfa. We hadden ooit eerder gespeeld in 2009 (een scherpe Najdorf) maar dat wist mijn tegenstander niet meer... De partij was heel anders dan die van de dag ervoor. Aldaar werd lang de theorie gevolgd. Hier was dat niet het geval. De tegenstander kondigde voor de partij al aan dat wat ik ook voorbereid had de prullenbak in kon. Blijkbaar heb ik de naam een plugger te zijn in Haarlem en omstreken. Ik vraag me af waarom? Enfin na 1.d4 d6 dacht YT een paar minuten na en speelde 2.Lg5!? zodat eventuele voorbereiding van zwart ook de prullenbak in kon. Het werd zo een beetje een gare Pirc. Hicham gaf na afloop al aan geen Pirc speler te zijn en dat bleek want hij speelde gehaast het thematische d5. Op zich heel logisch maar het werkte simpelweg niet. Wit kon een stelling met P v L bereiken waarbij alle zwarte velden een groot probleem waren. De5 ipv Te5 was wel beter geweest al kon wit dan geforceerd een heel goed eindspel bereiken wat de engine op de telefoon van Hicham ook met +1 waardeerde. In de partij had Hicham even gemist dat er na Pf6+ Kg7? Dd4 is want c5 faalt op het fraaie Pe8+! Daarop moest hij wel Kh8 doen en kon uw verslaggever de partij redelijk probleemloos naar winst spelen.

Er was ook succes voor Niels die een goed Frans achtig (via Caro-Kann wellicht?) wist uit te schuiven tegen Ko Kooman. Zijn verbonden vrijpion op d5 en actievere toren op de c-lijn bleken genoeg voor de winst.

Ook voor Maxim was er een vol puntje. Evenals drie jaar geleden versloeg hij Jorik Klein. Er leek iets van een typisch Konings-Indisch achtig eindspel te resteren met een open f-lijn en weinig stukken maar torens voor beiden. Weet even niet hoe dit gekomen is maar Maxim scoorde het punt.

Iets minder goed verging het Jari die op remise bleef steken tegen Robert de Boer (toch 2000+ FIDE). Jari was zoals gewoonlijk veel beter voorbereid dan zijn veel oudere tegenstander en gaf in de analyse ook aan waar de aanvalskansen voor wit lagen. In de partij kwam dit er eigenlijk totaal niet van en werden langs de c-lijn de nodige stukken geruild met remise tot gevolg.

Hans zal toch het meest balen van deze ronde. Tegenstander Job Emans (2000+) werd volkomen overspeeld maar Hans vergat de genadeklap uit te delen. De jeugdige opponent speelde de Saemisch met zwart zonder ...d5 Mijns inziens vragen om hele grote problemen. Als je dat doet moet je preices weten waar je mee bezig bent... Dus terwijl zwart lekker Pa5-La6-Da4 aan het doen was om de pion op c4 te belegeren zette Hans aan de andere kant van het bord doodleuk een winnende aanval. In de analyse liet YT tot overmaat van ramp winst na winst zien voor de onfortuinlijke Hans die uiteindelijk in nog altijd gewonnen stelling (maar langzamer niet meer onmiddelijk nu) maar remise aanbood. Heel vele tijd verbruikt, gaar gekookt en de winsten gewoon niet gezien... Dan maar een halfje.

David was het langst bezig en pakte de volle winst tegen zijn Duitse tegenstander Timo Wiewesiek. We gaan wel aardig tegen Die Mansschaft geloof ik! Zoals al eerder aangegeven... De Indiers zijn underrated, de Duitsers overrated. Zij hebben net als Frankrijk en Spanje immers zo een enorme poel aan spelers met FIDE-rated spelers die veelal tegen elkaar spelen dat de spelers automatisch iets om hoog gedreven worden. Enfin je moet het wel doen... David had een hele ingewikkelde partij. Ook hier was zwart bezig op de damevleugel en ging David er doorheen op de koningsvleugel. Dit was allemaal rond de tijdnoodfase. Alle varianten in de analyse achteraf waren heel ingewikkeld. Veelal met David aan de goede kant. Zo ook in de partij want na de tijdnood had David een extra stuk over met nog beiden een Dame en Toren op het bord. De conversie duurde niet eens zo heel lang meer. Een goede partij van David dus weer!

Een prachtige score dus vandaag voor het Goese zestal! Morgen zien we enkele pikante paringen. Zo is er Kiri Arnold - Jari Groen en Niels de Feijter - Vadim van Kuijk. Vadim slaapt bij Jari en rijdt mee met de Feijters! Dat kan nog leuk worden...