Zoals wel vaker volgt op een hele goede ronde een wat mindere.. Zo ook nu helaas. Waar gisteren 4.5 uit 6 gehaald werd, vandaag slaagden de tegenstanders daar in...

David was al vlot klaar. Hij moest tegen de tegenstander van Jari van een aantal ronden geleden: Mammoet Anaconda. Uhm Arum Manukonda. Jari had al remise gespeeld tegen deze Indier maar dat zat er voor David geen moment in. De opening leek mij op Hollands. David raakte ergens een kwaliteit kwijt en dat was genoeg voor de Aziaat om te winnen.

Uw verslaggever verging het niet veel beter. Tegen veelvoudig jeugdkampioene Robin Duson kwam ik er totaal niet aan te pas. Was de nederlaag in ronde 3 nog een totaal incident als gevolg van de situatie hier werd YT heel hard op de feiten gedrukt door de jongedame: de eigen luiheid deed mij de das om (buiten het feit dat Robin heel goed speelde natuurlijk...) YT had zich nog zo voorgenomen om eens openingen te gaan bijspijkeren in juli maar u snapt al hoeveel daarvan is gekomen.... Zoals Marcel Nellen opmerkte aan het eind van de avond: Johan de Wolf had zich hetzelfde voorgenomen voor dit toernooi en er is hetzelfde van terecht gekomen. Net als de voorgaande 2 ronden had YT goed voorbereid maar Robin was mij voor en ging voor 4.f3. Ze speelde al heel lang Nimzo eerst met Dc2 daarna e3. Blijkbaar was ze geswitched naar de Saemisch en was dit de eerste keer dat ze het mocht spelen... Zoals gezegd... Dit had YT al jaren niet bekeken en (ongetwijfeld in een van die vermaledijde titled tuesday online prutspartijen) al eens eerder ietwat matig gespeeld. Ideaal target om lek te schieten. Kan het de witspeelster (die verblijft met Fardin Liam Vrolijk en dat soort mensen) natuurlijk niet echt kwalijk nemen! Het was mijn schuld dat ik exd5 deed ipv Pxd5 wat ik vroeger altijd speelde... Maar was vergeten dat het bestond LOL. Typisch... Zwart speelde de sjabloonplannen en natuurlijk wist ik wel wat zwart moest doen... Paardje naar b3 lopertje ruilen en dan b5-a5-Tb8-b4.... De majority op de damevleugel in beweging brengen. Zwart speelde het onfortuinlijk Te8? Een toren op de half open lijn neerzetten om e4 te stoppen. Dat kan toch niet fout zijn? Jawel.. Het bleek een vitaal tempo. Zwart kwam nooit tot zijn spel terwijl de witspeelster al haar pionnen op de koningsvleugel naar voren gooide... Uiteindelijk zag YT niet veel meer dan Tf8 spelen om f5 te kunnen doen om de witte pionnenstorm te stoppen. Dan zijn het dus TWEE tempos.... En ja dat stelde wit in staat om Tb5 te spelen... Zwart moest een pion geven voor rommelkansen maar de witspeelster speelde het foutloos en moeiteloos uit. Tja... natuurlijk leuk om tegen de jeugdkampioene te spelen maar had wellicht toch liever de wat oudere man met 20 ratingpunten meer (!) gehad waar Ricardo naast mij tegen aan het spelen was (en moeiteloos van won). Was het toernooi nog niet mislukt dan is dat nu wel definitief! En ik weet donders goed waarom. In tegenstelling tot in ronde 3 heb ik lang niet zo slecht gespeeld...

De volgende die in het stof moest bijten was Niels. Het punt bleef in ieder geval in de auto want hij verloor van Vadim... Niels ging weer eens voor een set-up met b3. Men kwam eigenlijk in een soort vage Stonewall terecht waarbij zwart zijn loper kon afruilen op g4/e2. Wit zat met zijn krakkemikkige loper op b2... Vadim zette langzaam maar zeker een koningsaanval op en Niels kon niet verhinderen dat hij hierdoor uiteindelijk de kwaliteit en de partij verloor.

Om het rijtje nullen te besluiten... Hans verloor van Hicham Boulahfa mijn opponent van de dag ervoor. Toen ik eens kwam kijken stond er al een paardeindspel met pluspion op het bord voor de KC-speler. Hans zijn tegenstander speelde net zoals tegen mij behoorlijk vlug (Iets waar tijdnoodadept Jari wel op bedacht mag zijn als hij morgen aan de beurt is als 3e Goesenaar op rij om tegen deze tegenstander te spelen!). Enfin het was altijd moeilijk voor Hans in deze partij temeer omdat wit een vrije a-pion had. De aartsvijand van het paard natuurlijk! Hans ploeterde lang voort maar ondanks dat het maar 2 v 1 pion op het bord was mocht het niet baten.

De betere resultaten dan. Of nou ja... Maxim behaalde een benauwd halfje tegen Rhys Arnold, een jeugdtalent. Maxim stond naar eigen zeggen wel beter aanvankelijk maar raakte ergens de controle kwijt en moest uiteindelijk vluchten in een toreneindspel met pion minder. Het is altijd de vraag of dit wint of remise is... YT neigde toch echt naar hele goede winstkansen voor wit. In Kg3-f3-b4-Tc4 met zwart Kg6-g5-Tb2 speelde de jongeling f4? waarna het natuurlijk gelijk remise was. In de auto ging YT nog met een potje blindschaken proberen aan te tonen dat het won voor wit of toch in ieder geval hele goede winstkansen had (Tc6+ Tb6 Tb8 pion naar b6 en dan proberen met de koning te lopen! Enfin lichess kent 7-men tablebases tegenwoordig en wanhoop niet Maxim: het is toch draw! De koning op g6 en met de toren aan de f-pion gaan hangen blijkt de methode. Als wit weg gaat met de koning Kg7/h7 en dan kun je gewoon op f3 slaan. Maar goed... Dat hoefde Maxim nu allemaal niet te bewijzen omdat de jeugdspeler gehaast f4 deed wat natuurlijk gelijk remise was!

Tot slot Jari het feestvarken van de dag! Hij versloeg de oudere zus van Rhys: Kiri Arnold. De opening was zo een c4/d3/e4 vs c5/d6/e5 achtig iets. Een beetje een schuifstelling. Mij bevalt het persoonlijk altijd wel (voor zwart) Jari kreeg een paard tegen loper en wist het dier naar het mooi vrijgekomen veld c5 te dirigeren. Vervolgens een hoop van de actie gemist maar Jari stond na de tijdnood gewoon een stuk voor (dat paard) met beiden nog D en T. De stelling leek hopeloos maar Jari bleef goed bij de les. De vriendin van Vadim wist een geniale schwindle / truc in de stelling te vlechten: Wit speelde Db2+ Jari kon hierop De5+ spelen de koning op g3 aanvallend. Wit moest dan wel de dames ruilen... Echter ze had vervolgens Tb7+!! kunnen spelen... Als zwart dan Pxb7 doet volgt axb7 Th8 en c5.... c6-c7 valt niet meer te stoppen en ondanks een toren voor verliest zwart... Na Kg8 Txh7 Kxh7 had wit simpelweg a7 gespeeld en Pc5 kan daar niet meer bij! Ipv Kxh7 had zwart nog Pxa6 kunnen doen met een T2p vs P3p eindspel... Waarschijnlijk ook verloren. Een prachtige truc maar Jari was bij de les en speelde simpelweg Kf7 en won! Jari was maar wat blij want hierdoor is hij virtueel de 1900 FIDE gepasseerd. Fijn dus dat er nog iemand blij was op deze matige dag voor Goes!