Het vernieuwde (of hernieuwde?) Goes is het nieuwe seizoen in de 3e klasse goed begonnen met een ruime overwinning op Krimpen aan den IJssel 3. Het eerste team heeft het nodige aan kwaliteit ingeboet ten opzichte van vorig seizoen, mede daardoor is Goes 2 (vooralsnog) ter ziele gegaan. Van dat team zien we Hans en Erwin weer terug in team 1. Jari debuteert als basisspeler al was hij vorig seizoen al vaste 'invaller' gewonnen in team 1 en sowieso wel toegevoegd aan team 1 ook als het team op sterkte was gebleven. Verder is Sven dit seizoen weer basisspeler en zo zijn we toch aan 8 spelers gekomen. Hij heeft geruild met Remco want die is juist invaller dit jaar.

Op kwaliteit en rating dus wat ingeboet, dat geldt echter ook voor de 3e klasse en zo zijn we met een ratinggemiddelde van ergens rond de 1960 nog een van de betere teams dit jaar. Het zou natuurlijk wel frappant zijn als we juist DIT jaar kampioen zouden worden. Een veel sterkere ploeg ontbreekt een beetje (of het moet Souburg zijn) en dus is de competitie wijd open. Dit geldt echter ook voor van onderen want dit jaat is er versterkte degradatie en degraderen ook enkele nummers 8! Opletten dus...

Voor wat betreft de eerste wedstrijd waren we zwaar favoriet tegen het derde team van de randstedelingen van Krimpen. Een typisch 3e team van een grotere vereniging: redelijk homogeen zonder echte uitschieters met ratings tussen 1750 en 1850. Een team dat vroeger in de hoofdklasse bovenin had mee kunnen mee spelen maar toch ook niet meer dan dat. Een ideale tegenstander dus om het seizoen goed tegen te beginnen! Evenals vorig jaar in bassischool de Tweemaster. Voor 1 team goed geschikt, voor 2 teams toch wat minder zo hebben we in het verleden ervaren. Natuurlijk ook wat minder sfeer dan in de bowling en geen kantine maar verder wel heel rustig natuurlijk. Voor deze eerste match konden we geen beroep doen op de diensten van JoeyB maar gelukkig hebben we nu een waslijst aan invallers en zo mocht David aantreden op het achtste bord:

 
Rating
 
Rating
  Grochal, J. (Joey) 2248   Berendsen, D. (David) 1854 1 - 0
  Stange, S. (Sven) 2135   Moerkerken, R. (Remko) 1848 1 - 0
  Nieuwenhuijse, L.C.J. (Louis) 1984   Ranft, J.H. (Hans) 1843 ½ - ½
  Groen, J. (Jari) 1905   Greevenbosch, C. (Kees) 1754 1 - 0
  Burgerhoff, M.J. (Rinus) 1933   Lopes, S.E. (Samuel) 1768 ½ - ½
  Kloosterman, E.G.J. (Erwin) 1886   Qi, Z. (Zimo) 1726 1 - 0
  Welten, J.S.P. (Hans) 1782   Wolde ten, B. (Bert) 1688 ½ - ½
  Feijter de, D.C. (David) 1755   Zandee, J.S. (Jonathan) 0 0 - 1
  Gemiddelde Rating: 1954   Gemiddelde Rating: 1783 5½-2½

Het was aan uw verslaggever om het goede voorbeeld te geven en het team op voorsprong te zetten. Of nou ja... Uw verslaggever was als eerste klaar met het punt. De overwinning op David Berendsen , ik kende zijn naam nog van de NK Rapids Jeugd van eeuwen terug , was vlekkeloos behoudens 1 grote vlek. In een Nimzo met Lg5 leek het allemaal soepeltjes te gaan voor YT maar op het witte rokade antwoordde zwart na een tijdje denken niet met het geplande e5 maar met 0-0? 'Eerst maar even rokeren' zo dacht uw verslaggever... Gelijk na de zet zag YT natuurlijk dxc5 Pxc5 (of Dxc5) gevolgd door Lxd6 met vork op Tf8 en D. Na Dxd6 is er Lh7+ en dame kwijt... Tja. Na de aanvankelijke paniek bleek al snel dat zowel het kwaliteitsoffer Pxc5 (Ld3 bleef immers in staan) als ook e5 met een dubbelpion offer waarbij zwart er snel eentje terug zou winnen met actief spel alleszins speelbaar te zijn. In die laatste variant leidt alleen het computer stukoffer Pd4! tot substantieel voordeel voor wit. Aannemen is totaal verloren vanwege de witte pionnenstorm en na Dxd6 is er Pb5 waarbij dat paard de zwakke witte damevleugel mooi stut met een +1 stelling aldus stockfish op lichess (te lui om dingen in te voeren in chessbase) Enfin DAT had je natuurlijk kunnen missen maar mijn tegenstander, die aardig onder de indruk was van mijn rating zo bleek, miste het aanvankelijk tactische idee uberhaupt en vervolgde met een ontwikkelingszet. De tegenstander dacht ook behoorlijk lang na en ging even later voor een verkeerde afwikkeling. Zwart was daarop instaat om redelijk snel af te wikkelen naar een TTP v TTL eindspel met pluspion. Met zijn seconden aan het wegtikken had wit daar geen zin in en speelde daarop geen dameruil maar Td4-d5?? hetgeen faalde op Te1+ met het door Ron zo gevreesde mat achter de paaltjes tot gevolg na Txe1 en nogmaals Te1+. De door Dc5 gepende Lf2 was daarbij dan een wat groter paaltje. Eerste punt dus binnen voor Goes. Een klein momentje dus in de partij maar verder wel aardig.

Toen YT net klaar was met plastic stukken in de analyseruimte boven brengen / zetten kwam ook Sven binnen gelopen met een punt. Zijn partij tegen Remko Moerkerken verliep nog net wat soepeler. Via een K-I met ..c5 ipv e5 kwam er een soort Maroczy / Draak actige structuur op het bord waarin zwart wat liep te pielen met zijn paard en later zijn dame. Dit stelde Sven in staat Pb5 te spelen met aanval op a7 alsook de torens van a8 en e8. Er volgde een tactische verwikkeling maar aan het eind daarvan had wit toch echt een pionnetje meer in een TL TL eindspel. Zoals Sven na afloop opmerkte had hij de pion EN de compensatie. In het volgende toreneindspel had Sven alles onder controle en bracht hij soepel het punt binnen al kon hij het blijkbaar toch niet laten om nog even terug te denken aan het voorgaande jaar toen YT nog een toreneindspel met pluspion wist te verliezen. Sven bleef wel bij de les en zo kwamen we dus op 2-0.

Les geven deed Rinus niet direct tegen zijn jeugdige tegenstander Samuel Lopes. Hij bleef steken op een halfje. Aanvankelijk dacht ik dat het eindspel TTL v TTL voordelig was voor de zwartspeler maar dit viel bij nader inzien alleszins tegen. Dat gezegd hebbende zat ook Samuel met een lelijke zwakte op a3. Voor beiden geen makkelijk eindspel om te spelen. Het werd uiteindelijk blijkbaar ook hier een toreneindspel dat eveneens in balans bleef. Remise.

Daarop was de hele match opeens klaar met uitzondering van de partij van David. Het werd eens een keer geen latertje! Jari was maar wat blij met zijn volle punt tegen Kees Greevenbosch want o wat had hij gezwijnd. Evenals de avond tevoren was de vorm er niet echt bij de tweede JG en zo had hij deze partij tot twee keer toe op een nederlaag getrakteerd moeten worden door zijn ervaren tegenstander. In een Italianase partij waarbij Jari een variant speelde die ook l'Ami wel eens speelt offerde zwart een pion. Even later won Jari nog een tweede en met een vluchtig oog dacht YT dat het toen wel goed zo komen. Maar nee... Zwart zette een hele gevaarlijke aanval op. Jari miste het nodige Pa4 om de zwartveldige loper te treiteren (zonder engine toch het vermoeden) en plots ging zwart door de witte stelling heen. Helaas voor hem deed hij f4? waarop het witte paard maar eens op h1 ging buurten. Dat veld f4 was nu echter niet meer beschikbaar voor de zwarte dame en zo werd onmiddellijke winst 1 gemist. Even later kwam er nog een tweede kans. Zwart dacht slim te zijn en eerst even de witte dame aan te vallen. Jari was er als de kippen bij om de dame te geven voor toren en stuk en plots was zijn koning volkomen veilig. In het vervolg begingen beiden ongetwijfeld nog de nodige fouten. Zo een stelling met springende paarden in tijdnood is natuurlijk niet makkelijk. Zwart was degene die de laatste fout maakte. Na een schaakje moest de zwarte koning naar f7 en daarop was er een witte paardvork die een dame opleverde. Een benauwde ontsnapping voor Jari maar goed een punt is een punt...

Van de overige 4 partijen heb ik dan niet zo heel veel meer gezien aangezien ze dus al klaar waren na mijn analyse en die van Jari. Louis en Hans Ranft hielden het ieder geval op remise. Een solide resultaat met zwart dus voor Louis.

Meer succes voor Erwin die Zimo Qi versloeg. Hier zag de witte stelling er de hele middag wel goed uit volgens mij. Zwart had dan wel een loperpaar maar de zwarveldige loper op b8 was wat dom aangezien Erwin een hele pionnenketen op de zwarte velden had opgezet. Even later ging het een beetje open op de damevleugel maar domineerde Pb5 nu de loper. Weet even niet hoe het punt dan binnen kwam.

Hans leek mij tegen Bert ten Wolde op een gegeven moment duidelijk minder te staan. Wat minder ruimte en een domme witveldige loper. Hans wist zich echter los te werken en iets wat op een koningsaanval leek op te zetten ondermeer met die domme loper. Genoeg voor een overwinning was het al met al niet maar wel een halfje met zwart.

David tot slot verloor als invaller eveneens van een invaller. Die had blijkbaar niet eens een KNSB-rating... De stelling van David leek mij na zijn 'nieuwe' openingszet alleszins speelbaar te zijn... Hoe het hier dan mis is gegaan weet ik eveneens niet maar goed het maakte alleen nog maar uit voor de bordpunten.