Goes 1 heeft ook de tweede wedstrijd van het seizoen gewonnen. In en tegen Bergen op Zoom werd een klinkende 6,5-1,5 overwinning geboekt. Jawel de angstgegner is verslagen! Nu was dit volgens YT voor het eerst maar Jari ging in de auto op de terugweg alle historische Goes - Bergen op Zooms opzoeken en we bleken in 2017/2018 ook al gewonnen te hebben! Dat uw verslaggever daar van Arjon won wist ie nog wel... niet dat we de match ook wonnen. Desalniettemin was de algehele balans dusdanig dat er toch echt wel sprake kon zijn van een angstgegner. De voortekenen waren niet heel goed. Zo moest Louis de ochtend van de match verstek laten gaan. Gelukkig was good old Jo paraat om in te springen en zo konden we toch met 8 vertrekken naar Brabant. Ook Niels kon deze ronde een partij spelen aangezien JoeyB ook niet van de partij was. Voor de verandering speelden we deze keer eens uit tegen Bergen op Zoom. Ook DAT was nog maar 1 keer gebeurd: vorig seizoen maar daar was YT natuurlijk niet bij... Waar Goes de nodige sterke spelers is verloren zijn de zoomstedelingen (is dat een woord?) ook de nodige sterke spelers kwijt geraakt en zo vond YT op voorhand dat er toch we sprake zou kunnen zijn van gelijke kansen... Dat bleek bij aankomst waren we toch licht favoriet. Het werd eens een middag waar alles de kant van Goes opviel. We speelden overigens in een school. In tegenstelling tot de captain van Sliedrecht vond YT dit een prima locatie. Twee probleempjes maar: Iedere 50 minuten ging er 1x een schoolbel. Verder begon de zon gedurende de middag ook naar binnen te schijnen. Vooral Erwin en Oliver hadden hier last van waarop de tafel simpelweg verplaatst werd... Verder waren consumpties en dergelijke voorradig. Enkel het vaste koffiemeisje (?) was er niet maar goed dat mocht de pret niet drukken!

 
Bergen op Zoom 1
Rating 
 
Goes 1
Rating
  Demmers, P.J. (Pieter-Jan) 1645   Welten, J.S.P. (Hans) 1779 0 - 1
  Aerts, E. (Eric) 1930   Groen, J. (Jari) 1912 0 - 1
  Punt, R. (René) 1739   Grochal, J. (Joey) 2249 0 - 1
  Herck van, M. (Marcel) 2059   Stange, S. (Sven) 2139 0 - 1
  Peleman, T. (Tony) 2058   Burgerhoff, M.J. (Rinus) 1930 ½ - ½
  Hert de, O.R. (Oliver) 1904   Kloosterman, E.G.J. (Erwin) 1893 ½ - ½
  Kraaijeveld, P. (Peter) 1695   Feijter de, C.E. (Niels) 1783 ½ - ½
  Vriens, L. (Levi) 1665   Tholenaar, J. (Jo) 1534 0 - 1
  Gemiddelde Rating: 1837   Gemiddelde Rating: 1902 1½-6½

Het scoreverloop van deze match was opvallend gelijk aan dat van de eerste ronde: Sven opende de score op de voet gevolgd door YT.

Sven speelde weer eens tegen Marcel van Herck. Wij waren in de veronderstelling dat zij al menig maal tegen elkaar gespeeld hadden maar het bleek nog al mee te vallen aldus Jari die dus alle oude uitslagen zat op te lezen. Het zal dus vooral in de Belgische interclubs geweest zijn dan... Enfin deze keer ging Sven in op het Koningsgambiet van de opponent ondanks dat zijn voorbereiding in de ochtend 'ruw' onderbroken werd door de kinderen die wilden spelen... Toch ging Sven er voor. Immers als het dan mis gaat weet je het voor de volgende keer aldus Sven! Maar mis ging het niet. De stelling was ingewikkeld en een loperoffer op f7 werd gevreesd door de Bressiaander. De Belg liet Sven echter lang rokeren en toen ging het wel weer. Tactische verwikkelingen leken best goed uit te gaan pakken voor de thuisspeler maar Sven had het sterke stukoffer Pxd4 waarna het juist de witte stelling was die instortte. Marcel kwam terecht in een TTL TTL eindspel met ongelijke lopers en 2 pionnen minder. Wellicht ietwat vroeg gaf hij er de brui aan. Na een korte analyse kon hij hierop zijn krant gaan lezen... Sven pakte zo andermaal een makkelijke zege. Netjes tegen een sterke opponent waartegen voorheen alleen geremiseerd werd.

Uw verslaggever volgde dus andermaal op de voet. Het resultaat leek hier een heel stuk duidelijker. Tegen Rene Punt was het ratingverschil natuurlijk ook erg groot. De voormalig collega van Joop speelde een interessante manoeuvre in een damegambiet / meran mix met ...a5 ...De8 en ...Ph7 om ...f5 te kunnen spelen en er een soort Stonewall van te maken... De witte loper op h4 kon in potentie soms gevangen worden. Effectief werkte het totaal niet voor zwart want na Ld3 f5 volgde cxd5 en moest cxd5 anders verloor zwart f5. Wit kon daarop Pb5 spelen immers de zwarte pion stond op a5.. De loper op d6 werd gehit en na Lb8 volgde Pc7 met een vork en zodoende verovering van het loperpaar en de zwarte velden. Daarnaast had wit ook dus die c-lijn volledig onder controle en kwam de Lc8 van zwart nogal moeilijk in het spel. Langzaam maar zeker werd zwart volledig ingesnoerd zonder tegenspel waarna even later logischerwijs ook de tactische beslissing zich aandiende. Net voor het mat gaf Rene maar op.

Erwin (of toch vooral zijn tegenstander Oliver) werd dus een beetje parten gespeeld door de zon misschien dat men daarom maar remise overeen kwam. In een ruilvariant damegambiet had wit constant het typische plusje dat we hier zien. Zijn minoriteitsaanval kwam echter nooit echt van de grond. Erwin had c6 goed verdedigd en kon zo counteren met b5 met het typische plan om het paard op c4 te posteren. Hierop werd remise overeengekomen.

Dan Jo Tholenaar. Die mocht dus opdraven en speelde gelijk tegen de jongste tegenstander van de opponent. In een Schotse partij leek het allemaal redelijk gelijk op te gaan. Jo had een zwakte op d6 maar kon die in een dameloos middenspel goed verdedigen. Verder ging hij aan de slag met zijn pionnen op de damevleugel. Het zwarte b3... was wellicht wat dubieus al kon Jo wel zijn paard op d4 zetten. Hierop ging YT ook analyseren en verloor de partij dus uit het oog. Jo ging blijkbaar in de fout en met een tactiekje verloor hij een paar pionnen en kwam terecht in een hopeloos eindspel... Of nou ja hopeloos. Jo speelde zijn vrijpion op naar b2. Levi kon simpel Kc2 doen OF Te1 allebei de zetten wonnen eenvoudig. In plaats daarvan speelde hij Tc6+?? in de veronderstelling dat het na Txc6 bxc6 nog een keer schaak was en hij het pionneneindspel kon winnen. Maar ja met de koning op c7 is dat niet zo. Blackout dus en een vol punt cadeau voor onze nestor en Goes. Een meevaller! Levi kon er nog enigszins om grimlachen...

Hiermee was de wedstrijd totaal gespeeld want Hans en Jari stonden inmiddels ook gewonnen. Rinus maakte van de gelegenheid gebruik om remise aan te bieden tegen Tony Peleman. De stelling was uiterst onduidelijk te noemen. Rinus ging een pion winnen en een vrijpion creeeren maar in het eindspel kon de zwarte koning helemaal naar binnen lopen voor tegenspel tegen de witte monarch. Gezien de matchsituatie vond Rinus een remiseaanbod wel zo verstandig. De opponent besloot niet te gokken en remise te pakken.

Jari pakte andermaal een punt. Tegen de Belgische opponent Eric Aerts kreeg hij 1.Pc3 voor de kiezen. Toch leuk als je (mentaal) een beetje kunt voorbereiden als je nog zo een telefoontje bij hebt voor de partij. Jari kon in ieder geval zien dat YT ooit op remise was blijven steken tegen deze tegenstander in de hoogste Belgische afdeling. Dat was ik natuurlijk volledig vergeten... Jari verging het beter. Bij de analyse gezeten en Jari bleek best veel gezien te hebben hier in deze partij. Hij zette ook een valletje met ...h6 waar Eric in trapte. Of nou ja... Soort van dan toch. In ieder geval leek Pxc6 en spelen tegen Lc8 logisch maar wit 'blunderde' de pion. Hij vervolgde met het slappe g3? waarna Jari kon consolideren en rokeren en met een prachtige duo in het centrum een technisch gewonnen stelling verkreeg. In plaats van g3 leek f5! wit meer dan voldoende compensatie te bieden voor de pion. In de analyse zag het er allemaal niet zo fijn uit voor Jari en had Eric een prachtige aanvalsstelling. Maar goed 'we zijn geen stockfish aldus Jari'. Dat bleek. Jari had in het vervolg weinig moeite met het converteren van zijn pluspion. Hij besloot ondermeer om geen stuk te winnen om counterplay toe te laten EN geen dameoffer te doen omdat hij niet helemaal zeker was dat het won. 'Praktisch spelen' aldus Jari (en Merijn van Delft). Schoonheidsprijs doe je maar elders! En dat is waar natuurlijk.. Puntje binnen en de match binnen.

Niels voegde een halfje toe aan het totaal met een remise tegen Peter Kaaijeveld. Niels kwam in een DTTP DTTP eindspel. Zijn koning op g2 was duidelijk onveiliger dan die van zwart al had hij ook een mooi paard op b5. Het zwarte paard op e5 kon nooit gekickt worden en zo had zwart waarschijnlijk toch wel een plus. Maar goed zwart besloot een toren te ruilen waarmee de aanvalskansen van zwart wel een eind verkeken waren. Remise hier dus het resultaat.

Tot slot Hans die het zichzelf nogal moeilijk maakte tegen Pieter-Jan Demmers aan het eerste bord maar wel won... Hans kwam een stuk voor en de winst leek mij een kwestie van tijd. Blijkbaar speelde hij een onhandige torenzet en zo resteerde slechts een TT TL2p eindspel met veel actievere witte stukken. In de analyseruimte sprak Sven zelfs van een potentieel zwarte overwinning als hij pion g5 kon winnen en 3 verbonden vrijpionnen op de koningsvleugel kon krijgen... Hans speelde het eindspel ongetwijfeld niet helemaal handig maar gelukkig gold dat ook voor zwart: Plots was het afgelopen. Ik neem aan dat Hans zijn torens heeft weten te verdubbelen op de h-lijn en zo mat wist te geven / materiaal wist te winnen (?) Wel fijn natuurlijk want zo waren we voor de tweede keer voor 5 uur klaar en met een dikke overwinning natuurlijk!

Zodoende dus een ruime en verdiende overwinning op de angstgegner die als ze het hele jaar zo veel mensen missen ongetwijfeld moeten gaan uitkijken voor degradatie. Goes ondertussen staat na 2 mooie overwinningen natuurlijk bovenaan met 4 mp al heeft Souburg wel een bordpuntje meer weten te scoren over 2 wedstrijden. De volgende match is in november thuis tegen HWP 3.