Het eerste heeft met de nodige mazzel gelijk gespeeld in de topper in en tegen Souburg. Uiteindelijk waren wij zelfs nog het team met kansen op de volle winst maar zo gek werd het nu ook weer niet... Voor de gelegenheid waren wij compleet en ook de opponent was op vrijwel volledige oorlogssterkte voor deze kraker in de 3e klasse:

Rating
 
Rating
  Tiggelman, R. (René) 2155   Groen, J. (Jari) 1900 1 - 0
  Hekhuis, J. (Jeroen) 2149   Nieuwenhuijse, L.C.J. (Louis) 1983 ½ - ½
  Gemert van, R. (Rogier) 1862   Grochal, J. (Joey) 2259 0 - 1
  Bosters, R. (Robin) 2083   Stange, S. (Sven) 2141 0 - 1
  Alders, R.M. (Roeland) 1981   Burgerhoff, M.J. (Rinus) 1922 1 - 0
  Kaap van der, J. (Jos) 2194   Kloosterman, E.G.J. (Erwin) 1902 1 - 0
  Henderikse, H.M. (Bert) 1821   Braak van de, J. (Joey) 1854 ½ - ½
  Schroevers, R.J.M. (Roel) 1827   Welten, J.S.P. (Hans) 1789 0 - 1
  Gemiddelde Rating: 2009   Gemiddelde Rating: 1969 4-4

De wedstrijd werd nog vreedzaam geopend. Louis en Jeroen speelden remise op het tweede bord. Aanvankelijk leek wit wel een plusje te hebben maar de nodige stukken gingen er af en in een ongelijke loperstelling werd in tweede instantie remise overeengekomen.

Ook bij JoeyB liep het vreedzaam af. JoeyB maakte het tegen Bert Henderikse nog wel spannend door de zet g4?!?! te spelen. Bert had hier nooit problemen met een solide structuur en een loper buiten de keten. Dat was voor wit dus reden g4 te spelen. Mij leek het nogal dubieus en het was wachten op f6/f5 en spel over de f-lijn voor zwart. Wellicht had B toch beter gekeken want in de partij kwam dit er nooit van voor Bert. De nodige stukken gingen eraf en remise werd overeengekomen. 

Daarop was het wel klaar met de remises voor de rest van de middag... Aan het zesde bord kwam Erwin er niet aan te pas tegen de sterkste speler van de thuisploeg. Wit speelde de opening simpelweg veel beter. Zwart had echt problemen toen er d6! doorheen kwam voor de thuisploeg. Erwin probeerde het nog maar dat mocht niet meer baten.

Hans bracht echter de teams weer op gelijke hoogte. Ik dacht toch echt dat hij een Draak zat te spelen maar tegenstander Roel was begonnen met c4... Uiteindelijk dus toch een soort Maroczy Draak structure... Daarin wist Hans duidelijk beter wat te doen... Hij wist eerst het loperpaar te veroveren en vervolgens blijkbaar de ene na de andere pion te winnen. Genoeg voor een zege voor onze teamcaptain.

Uw verslaggever kon Goes zelfs op voorsprong zetten door Rogier van Gemert te kloppen. Alles ging dicht op de koningsvleugel in een Konings-Indier iets waar YT heel content mee was. Na afloop bleek dit overigens ook voor Rogier te gelden. In ieder geval geen actie aan die kant en dus kon de aandacht gericht worden op de damevleugel. Langzaam maar zeker werkte wit aan de doorbraak: zo heb ik al menig potje gewonnen. Rogier shuffelde aardig mee en wist zich aardig voor te bereiden op de break c5. Effectief was dit nu een pionoffer maar zwart zat natuurlijk met een ontzettend gare loper (en paard). Wit dacht toe te kunnen slaan met Db8 na dubbel torenruil maar zwart had de aardige tegentruc Da5! waarop de stelling houdbaar was / zou moeten zijn voor zwart. Als zwart de dames op het bord had gehouden had hij uitstekende kansen op remise gehad (en wellicht zelfs iets meer mocht wit te ver gaan) Hij ruilde echter wel de dames waarop zwart simpelweg een pion voor stond in een PLz - PLz eindspel... Maar ja... zijn structuur en stukken b6-c5-e5-f6-g5-h6-Lf8-Ph7 waren dramatisch tegen d5-e4-f3-g4-h5. Denk dat zwart f5!? had moeten proberen. Nu liep wit in alle rust naar de damevleugel, haalde de zwarte pionnen daar op en schoof het eindspel uit... Toen Rogier eindelijk f5 deed was het al tijd om op te geven...

Bij Rinus ging het minder. Die leek toch alleraardigst te staan tegen Roeland. Met het goede pionoffer e5! greep hij het initiatief (en voorkwam dat zwart zelf Pe5 kon doen...) Een mooie aanvalsstelling met goede kansen al met al. Maar Rinus faalde in de afwerking. Hij ging voor het actieve Dh5 waarop Roeland tussendoor mat kon dreigen en Rinus wel Dh3 moest doen. Daardoor raakte hij het initiatief weer een beetje kwijt en greep zwart de controle. Het eindspel met minuspion leek nog wel goede kansen te hebben ware het niet dat zwart op tijd was om e4-Kf6-Ke5 te spelen waarop het eindspel simpel(weg) won. Een teleurstelling.

Met nog twee partijen te gaan leek realistisch gezien de zege voor de thuisploeg in de maak. Robin Bosters speelde echter vroeg voor Sinterklaas tegen Sven. De Souburger speelde eigenlijk een hele goede partij, Sven kwam er nauwelijks aan te pas. Na wat raar gedoe op de koninsvleugel waar zwart achter Lf4 aan ging kwam er een originele stelling met g6-Pg7 en later ook nog Pf8 op het bord. Het zag er allemaal wat ongemakkelijk uit. Robin ging daarop aan de slag op de c-lijn en won die dan ook voor zijn torens. In het vervolg verdwenen de nodige stukken van het bord en stond Robin een gezonde pion (nou ja dubbele f-pion) voor met een veel veiligere koning. De winst leek in de maak, alles won... Daarop besloot Robin het mooi 'af te maken' met Txf6?? om er een paar zetten later achter te komen dat zwart aan het einde van de variant Pe4+ had met onmiddelijke winst... Daar had niemand in de zaal meer rekening mee gehouden... En zo stonden we plots op 3-4...

Daarop was het dus aan Jari om Rene Tiggelman op remise te houden. Dat ging eigenlijk bijna de hele middag wel goed. Wit leek mij lang een klein plusje te hebben maar inmiddels resteerde een TLw -  TLw eindspel waar Jari 3-2 had op de damevleugel en Rene even later ook in het centrum / op de koninsvleugel. Met correct spel ongetwijfeld remise maar de ervaren FM bleef vragen stellen aan onze jongeling die toch hier en daar wat verzwakkinkjes maakte en een beetje in de knel kwam met zijn koning. Wellicht dat het allemaal al verloor maar Jari koos ook nog eens voor de verliezende strategie: al zijn pionnen op zwart zetten in plaats van ze af te proberen te ruilen. Nu had Rene een fraaie combinatie die een stuk en de partij opleverde door zijn meerderheid 2-1 op te spelen met e3!! er volgde fxe3 f2+ Kf1 waarna Lc4+ een stuk opleverde...Zwart had weinig moeite meer om met een stuk meer te winnen ook al omdat wit dus niet de damevleugel had opgeruimd (of dat op z'n minst geprobeerd had). Hierdoor eindigde de wedstrijd dus in een 4-4 gelijkspel.

Daar mochten wij dus zondermeer het meest blij mee zijn al kun je natuurlijk stellen dat Rinus en/of Jari wellicht iets hadden kunnen halen. Daar tegenover stond de flater van Robin die ons dus een niet echt meer verwacht matchpunt opleverde. Aangezien concurrent Stukkenjagers 2 gelijkspeelde blijven we toch bovenaan staan. In december wacht de volgende topper in Tilburg tegen dit team.